Inloggen
Het huis   |   Geschiedenis   |   In het nieuws   |   Bewoners   |   ContactIn 1961 werd op het Landgoed Drienerlo tussen Enschede en Hengelo de Technische Hogeschool Twente (THT) opgericht, tegenwoordig Universiteit Twente. De Universiteit werd ingericht naar Amerikaans model en er kwam een campus waar de student zich konden huisvesten. Leuk idee van de universiteit, maar sommige studenten zagen toch meer in wonen in de stad Enschede waar het echte studentenleven plaatsvond. 

Zo kwam het dat een aantal studenten woonachtig op Calslaan 9-1 na een nachtelijk hockeyduel op de gang na een paar bier besloten om hun geluk in de stad te gaan zoeken. In de zomer van 1970 kregen zij via de Stichting Studenten Huisvesting Twente de mogelijkheid om een voormalig monnikenhuis aan de Emmastraat 167 in Enschede te bemachtigen. Na een ietwat dubieuze loting hadden de heren Nijhuis, Nieuwkerk, Verkaaik, Ham, van Hellemond, Tjerkstra, Wijnands, Glinstra-Bleeker en van Voorst tot Voorst het voor elkaar; een eigen herenhuis in de binnenstad van Enschede. 

Een naam voor het huis was snel gevonden, PATATRAS, ofwel pardoes maar dan chique. De plotselinge samensmelting van de losse individuen kreeg nog meer gestalte in de vorm van het logo, een druppel. Op 9 september 1970 werd dan ook officieel Studentenhuis PATATRAS opgericht.

We zijn nu precies 40 jaar en 8 lustra verder en het huis heeft in die tijd bijna 90 bewoners zien komen en gaan en is het één van de toonaangevende huizen in Enschede. De band met oud-bewoners is in al die jaren nog steeds goed gebleven. Ieder jaar organiseren we een reünie voor alle oud-bewoners en in het lustrum jaar komen ook hun partners mee. Daarnaast wordt er samen met de laatste 10 heren die van het huis zijn vertrokken een geweldig Kerstdiner genuttigd.
Buiten deze interne activiteiten, organiseren we een tweejaarlijks studentenhuizen voetbaltoernooi in het Van Heekpark voorafgaand aan de eerste wedstrijd die het Nederlands Elftal op het WK of EK zal spelen. Aansluitend zal met z’n allen de wedstrijd op een ander huis worden bekeken.
In 2010 is er opvolging gegeven aan een feest die in 1990 al werd georganiseerd door Patatras en Huize Heilige Hubertus. Dit HuPa Lentebal werd georganiseerd in restaurant 10 in het Volkspark en was een groot succes.
Sinds 1970
Patatras - Emmastraat 167 - 7513 BC - Enschede
© Copyright 2021, Stichting Patatras